Categories
Shopping

Fördelar och nackdelar med shopping på nätet

Shopping på nätet är ett ständigt växande fenomen – där både butiker och kunder tycks bli fler och fler. Det finns många fördelar med nätshopping, så som att det är enkelt att hitta det man letar efter samt att priserna ofta är något lägre. Men det finns också en stor nackdel och det är att dom fysiska och lokala butikerna drabbas hårt. Läs mer om fördelarna och nackdelarna nedan.

Många fördelar med shopping på nätet

Ja, det finns helt klart många fördelar med shopping på nätet, bland annat dom två som nämndes ovan. Den ena, att det är enkelt att hitta det man letar efter, är troligen också en av dom stora anledningarna till att många väljer att handla just på nätet. Man behöver inte springa runt i olika butiker och leta utan man behöver bara sätta sig med mobilen eller datorn och göra en enkel sökning och det hela är både enkelt och bekvämt.

En annan fördel med att handla på nätet är att utbudet av produkter är enormt och därmed finns också en hård konkurrens inom många olika områden. Det gör att priserna pressas och kan göra att samma produkt går att hitta mycket billigare än i fysiska butiker. Man kan även använda sig av webbplatser som jämför priserna på en produkt hos olika butiker, för att verkligen hitta den billigaste återförsäljaren.

En annan fördel är att det är väldigt smidigt, eftersom man kan shoppa var man än befinner sig. Butikerna på nätet har öppet dygnet runt, året runt och man kan faktiskt spara en del tid – om man har möjlighet att vänta ett par dagar på leveransen.

Nackdelarna

Trots att det finns många fördelar med shopping på nätet så finns också en del nackdelar och en av dom är att det drabbar fysiska butiker hårt. Detta är kanske något som märks främst i mindre städer, där många butiker fått stänga till följd av att shopping på nätet blivit alltmer populärt under åren. Detta drabbar inte bara butikerna själva utan hela stadskärnor, bland annat på följande sätt:

  • Centrum blir mindre levande
  • Man lockar färre turister
  • Städerna blir mindre attraktiva att bo i

Byten och returer kan också vara en nackdel när man handlar på nätet eftersom det dels kan kännas bökigt att packa om och skicka tillbaka produkten, samt att det ibland kostar en slant att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *